Turvassa-chat aukeaa Tukinetissä!

20.3.2020

Setlementti Tampere ry:n Väkivalta- ja kriisityön yksikkö lisää etäyhteyksillä saatavia palvelujaan, jotta ihmiset saisivat tarvitsemaansa apua koronaviruksesta johtuvista rajoituksista huolimatta. Arjen rutiinit muuttuvat nyt kaikilla ja sosiaaliset kontaktit vähenevät, kun ihmiset joutuvat sulkeutumaan pidemmäksi aikaa kotiin. Samaan aikaan moni on huolissaan omasta tai läheisten terveydestä, mikä lisää muutoksista muutenkin aiheutuvaa ahdistusta ja stressiä. Niiden ihmisten, jotka ovat jo olleet kriisissä jo aiemmin esimerkiksi koetun väkivallan tai sen uhan vuoksi, vointi voi nyt heikentyä entisestään. Epävarmuus ja huoli tulevasta kärjistävät herkästi tilanteita perheissä, jotka joutuvat nyt olemaan poikkeuksellisen paljon keskenään neljän seinän sisällä. Vaikka ihmiset voivat jatkaa yhteydenpitoa sosiaalisessa mediassa, ruutuajan lisääntymisessä on myös omat riskinsä: netissäkin voi altistua monenlaiselle epäasialliselle kohtelulle, hyväksikäytölle tai väkivallalle. Siksi tarvitaan lisää palveluja sinne, missä ihmiset nyt ovat.

Yksikkö aloittaa 23.3. alkaen avoimet Turvassa-ryhmächatit kaksi kertaa viikossa verkkokriisikeskus Tukinetissa osoitteessa www.tukinet.net. Chat on auki joka maanantai ja torstai klo 14-16 ja se on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat keskustella erityisesti väkivaltaan liittyvistä huolistaan yhdessä. Keskustelut ovat maksuttomia ja turvallisia, koska niitä ohjaavat yksikön ammattitaitoiset kriisityöntekijät ja niissä noudatetaan verkkokriisikeskuksen pelisääntöjä. Yksikön työntekijät ovat asiantuntijoita perheväkivallan, seksuaalisen väkivallan ja kunniaan liittyvän väkivallan kysymyksissä, ja he osaavat auttaa sekä väkivallan kokijoita, väkivallan tekijöitä (tai toiminnastaan huolissaan olevia) että heidän läheisiään. Ryhmächatin aikana voidaan käydä tarvittaessa myös kahdenkeskisiä chat-keskusteluja työntekijöiden kanssa.

Väkivalta- ja kriisityön yksikön palvelut toimivat edelleen, vaikka henkilökohtaisia kontakteja edellyttäviä palveluja on jouduttu rajaamaan. Kasvokkain kokoontuvat ryhmät ovat tauolla, mutta kriisityötä annetaan edelleen puhelimitse, sähköpostilla ja sopivilla etäyhteyksillä. Perheväkivaltaklinikan asiakaspuhelimen aukioloaikaa on myös laajennettu. Siihen vastataan arkisin klo 9-15 välillä aina, kun joku kriisityöntekijöistä on vapaana, muulloin vastaajaan voi jättää yhteydenottopyynnön.

Palveluihimme saa yhteyden:

Didar -kunniaväkivaltatyö p. 050 407 5445 ma-pe klo 9-15 tai didar@setlementtitampere.fi,
www.didar.fi

Perheväkivaltaklinikka p. 040 520 8255 ma-pe klo 9-15 (päivystys ma ja ke klo 12-13) tai pvk@setlementtitampere.fi
www.perhevakivalta.fi

Välitä! -seksuaaliväkivaltatyö p. 045 279 8090 auki ma-pe klo 9-15 tai valita-yksikko@setlementtitampere.fi
www.seksuaalivakivalta.fi

Lisätietoja: Satu Hintikka, yksikönjohtaja, Väkivalta- ja kriisityön yksikkö, Setlementti Tampere ry, p 050 523 7313, satu.hintikka@setlementtitampere.fi