Älä jää yksin

On normaalia reagoida

Raiskaus tai raiskausyritys on järkyttävä ja traumaattinen kokemus. Sen seurauksena saatat kokea voimakkaita psyykkisiä ja fyysisiä reaktioita. Psyykkisiä reaktioita ovat esimerkiksi pelon, syyllisyyden ja häpeän tunteet sekä voimattomuus. Fyysisiä reaktioita voivat olla esimerkiksi univaikeudet ja pahoinvointi. Raiskaus ja sen yksityiskohdat voivat pyöriä mielessäsi hallitsemattomasti. Sinulla voi olla muistivaikeuksia ja arkipäiväisistä asioista suoriutuminen saattaa olla vaikeaa. Reaktiot ja niiden kesto vaihtelevat yksilöllisesti. On kuitenkin luonnollista ja normaalia reagoida järkyttävään tapahtumaan.

 

 

Älä jää yksin

Anna itsellesi lupa tukeutua toisiin ihmisiin. Perheen ja läheisten ihmisten tuki ja läsnäolo ovat tärkeitä. Aina läheiset ihmiset eivät kuitenkaan tiedä millaista apua ja tukea tarvitset, sillä tapahtunut järkyttää myös heitä. Käänny ammattiauttajan puoleen. On järkevää hakea apua. Auttamisjärjestelmät ovat Sinua varten. Apua tarjoavat valtakunnallisesti Raiskauskriisikeskus Tukinainen, Väestöliitto ry ja Rikosuhripäivystys. Paikkakunnallasi sinua auttavat esimerkiksi terveyskeskukset, mielenterveystoimistot, kriisikeskukset, perheasiainkeskukset ja perheneuvolat.

Tampereella kriisiapua tarjoavat:

Välitä! -yksikkö

p. 045 279 8090 (arkisin klo 9-15), vain puhelut ei tekstiviestejä!

Katso tarkemmat yhteystiedot tästä.

 

Akuuttipsykiatrian poliklinikka

puhelin 040 806 2606, päivystävä hoitaja (klo 8.00 - 15.00)

puhelin 03 5657 2910, toimisto

FinnMedi 3 (2. krs)

Biokatu 10, 33520 Tampere

Avoinna ma - pe klo 8 - 15

 

Kriisikeskus Osviitta

Osoite: Sorinkatu 4 c, 2 krs.

Voit halutessasi varata ensin ajan numerosta 0400-734 793.

http://www.osviitta.fi/

 

 

 

Puhu ja tunne

Älä yritä unohtaa tapahtunutta. Unohtaminen voi helpottaa oloasi väliaikaisesti, mutta se lisää vaikeuksia pitkällä tähtäimellä. Käy läpi tapahtuneeseen liittyviä tunteita, muistikuvia ja ajatuksia. Puhuminen, kirjoittaminen tai esimerkiksi maalaaminen auttavat. Keskustele tapahtuneesta yhä uudestaan. Puhu, vaikka häpeäisit kokemustasi ja tunteitasi. Raiskauksen kuvaaminen auttaa sinua saamaan tapahtuneesta järjestyneemmän kuvan, jolloin sinun on helpompi hallita sitä mielessäsi. Anna tunteillesi tilaa. Suru, ärtyneisyys, pettymys ja viha ovat tyypillisiä tunteita. Tunteiden kokeminen ja niistä puhuminen auttavat. Voimakkaatkin tunnereaktiot ovat normaaleja ja yleensä tilapäisiä.

 

 

Ole hyvä itsellesi

Pyri säilyttämään arjen rutiinit. Tutut arjen toiminnot tuovat turvallisuutta. Huolehdi ravinnon saannistasi ja riittävästä unesta. Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisesta tilapäisen unilääkityksen tarpeesta. Työssä selviytyminen voi olla vaikeaa. Älä vaadi itseltäsi liikaa. Pyydä sairaslomaa. Etsi vastapainoa mukavista asioista ja anna itsellesi lupa nauttia niistä. Tee niitä asioita, jotka ovat auttaneet sinua selviytymään aiemmista vaikeista tilanteista. Lepää ja rentoudu aina kun mahdollista. Liikunta on tärkeää, sillä se auttaa kehoasi palautumaan stressitilasta. Ajoittain saatat kokea tapahtuneen kaukaiseksi ja epätodelliseksi. Silloin mielesi lepää ja voit kerätä voimia selviytymiseesi.

 

 

Tee rikosilmoitus

Seksuaalisen väkivallan eri muodot ovat rikoksia. Lain mukaan myös oman puolison raiskaaminen on rikos. Tee rikosilmoitus. Ota oma luotettava läheisesi mukaan poliisilaitokselle, tai pyydä tukihenkilöä Rikosuhripäivystyksestä. Raiskauksen tai raiskausyrityksen uhri on oikeutettu maksuttomaan oikeusapuun tai tukihenkilöön. Ota yhteys juristiin. Lähestymiskiellon hakeminen on perusteltua, jos tiedät tekijän ja pelkäät häntä. Poliisin puoleen voit kääntyä paitsi tehdäksesi rikosilmoituksen, myös saadaksesi tietoa ja ohjausta.

Pirkanmaan poliisi

Poliisin palvelupäivystys:
Sorinkatu 12
33101 TAMPERE

- ma-pe 8 - 17, la-su 8-15

Puh 071 874 0131 (vaihde)
puh. 071 874 5800 (poliisin palvelupäivystys)

Muina aikoina 112!

Yhteystiedot - Tältä sivulta löydät yhteystiedot lähimmälle poliisilaitoksellesi. - Poliisi

 

Rikosuhripäivystyksen Tampereen aluetoimisto

Puh. 03 3141 8513

Hatanpään valtatie 34 E 4.krs

33100 Tampere

http://www.riku.fi

http://nuoret.riku.fi/

 

Saat tietoa ja tukea luottamuksellisesti seuraavista neuvontanumeroista:


Raiskauskriisikeskus Tukinaisen maksuton kriisilinja 0800 97 899 (ma–pe klo 9–15, la–su, pyhinä ja niiden aattoina klo 15–21) www.tukinainen.fi

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen maksuton juristipäivystys 0800 97 895 (ma–to klo

Rikosuhripäivystyksen auttava puhelin 020 316 116 (ma–ti klo 13–21, ke–pe klo 17–21) Rikosuhripäivystyksen juristineuvonta 020 316 117 (ma–to klo 17–19) www.rikosuhripaivystys.fi

Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelin 010 195 202 (ma–pe klo 9–06, la klo 15–06, su klo 15–22)
 

 

Sinulla on oikeus apuun ja tukeen. Itseäsi kuunnellen ja muiden tuella sinä toivut tästä!

 

Lähde: Tukinainen: RAP—Raiskatun akuuttiapu • Osa C